Oavsett om det är din 18-års, 50-års eller 90-års födelsedag ska dagen självklart firas!


I det här blogginlägget kommer jag att hjälpa dig att planera din födelsedag, och jag kommer att gå igenom allt från mat till underhållning, och vad som annars hör till en födelsedagsfest.
Låt oss börja - det finns mycket att gå igenom!


 

Sätt en budget

Först och främst måste vi ha koll på budgeten. Det är alltid en bra start eftersom man från budgeten kan planera allt. Jag känner i alla fall att en budget hjälper mig att inte spendera för mycket pengar när jag ska ha fester.

Jag har gjort en checklista över de saker du bör tänka på när du ska lägga din budget:

 • (Lokal)
 • Mat och dryck
 • Dekoration
 • Blommor
 • Flaggor
 • Ballonger 
 • Bord och stolar
 • Inbjudningar  
 • Ljudutrustning
 • Ljusutrustning
 • Dukar och servetter
 • Pappmuggar
 • (Buffébord) och presentbord
 • Underhållning

 

Ordna praktiska detaljer

Nu är det dags att ta reda på de praktiska detaljerna och sedan går vi vidare till det roliga senare:


Datum:
Datumet bör självklart ligga nära min egen födelsedag. Jag fyller år den 16 december, så jag skulle vilja ha födelsedagsfesten på vintern, och förmodligen helgen närmast min födelsedag.
Dock har jag faktiskt ofta firat den antingen i november eller januari, eftersom det är mycket julbord osv. i december.
Om du har födelsedag på sommaren kan det också vara en bra idé att överväga om du ska ha festen mitt i sommarsemestern eller flytta den till antingen början eller slutet av sommaren, så att alla inte är på semester.


Plats:
Det är viktigt att ha en plats där alla kan vara. Jag bor till exempel i en liten tvåa, så det finns inte så många möjligheter att ha en stor fest där.
Jag skulle nog hyra en lokal eller något liknande, och om du har tur och har födelsedag på sommaren kan du också ha festen i din trädgård eller utomhus generellt sett.
 

Planera mat och dryck

Nu har vi kommit till det steget där vi behöver planera mat och dryck. Det kan variera beroende på om du till exempel har en 18-årsdag eller en 50-årsdag. Både för att budgeten vanligtvis är lite annorlunda och för att det finns olika preferenser.

Jag har därför valt att dela upp det efter en formell fest och en mer avslappnad fest när det gäller maten, och därmed ge några konkreta förslag på läcker mat till födelsedagen.

 

Formell mat:

Förrätt

 • Tunntartar
 • Grillad vit sparrissoppa
 • Rökt lax med dillkräm
 • Carpaccio på oxe med parmesan
 • Jomfruhummerbisque

Huvudrätt:

 • Lammkotletter med rosmarin och vitlök
 • Risotto med tryffelolja och svamp
 • Citrongrillad kyckling med pesto
 • Biff au poivre
 • Koljafilet med beurre blanc

Efterrätt:

 • Passionsfrukt Panna Cotta
 • Chokladfondant med vaniljglass
 • Citrontarte med maräng
 • Exotisk fruktsallad med kokoskräm
 • Klassisk tiramisu

Buffématsalternativ:

 • Mini-sandwiches
 • Pizzabitar
 • Mini-burgare
 • Tapas eller antipasto-brickor
 • Nachos med dip
 • Grillade kycklingspett
 • Fruktsallad i portionsanordningar
 • Korvbröd 

Om du firar födelsedagen på morgonen, här är några brunchidéer:

 • Omeletter
 • Avokadomackor 
 • Yogurt parfait
 • Belgiska våfflor eller pannkakor
 • Lax och bagels
 • Fruktsallad på spett
 • Smoothie bowls
 • Mini-croissanter och pain au chocolat:
 • Kaffe- och tebar:

Drycker:
Jag skulle nog servera vin, champagne, några cocktails och shots, eftersom jag skulle hålla en fest på kvällen.. Och självklart också vatten.
Om du håller brunch, kan du servera saft, juice, mjölk, kaffe och te.

Födelsedagstårta:
Det är självklart också viktigt att du tänker på en födelsedagstårta. Jag brukar göra en chokladtårta och sedan dekorera den med glasyr... alla gillar ju chokladtårta med glasyr. Annars kan du alltid välja den klassiska tårtgubben/tårtan.

Se till att dekorera

Jag tycker helt klart att det ska finnas dekorationer till ens födelsedag. Jag tänker att jag kan visa er vad jag själv har köpt till min egen födelsedagsfest, och vilka idéer jag annars har.

Flaggor:
Självklart ska det finnas flaggor på födelsedagen, det är ju en tradition. Födelsedagsflaggor ger också alltid en festlig atmosfär till rummet.

Ballonger:
Ja... det är alltid en säker vinnare med några ballonger. De ger också en super festlig atmosfär till lokalen, och det behövs inte särskilt många ballonger innan det ger mycket till rummet.

Blommor:
Om du föredrar en mer elegant look skulle jag rekommendera att dekorera lokalen med blommor. Det gör festen mer formell och fin.

Ljusslingor:
Om du eventuellt håller din födelsedag utomhus eller på en plats där det blir lite mörkt, kan ljusslingor alltid skapa en supermysig stämning.

Uppblåsbara siffror:
Nästan alla födelsedagar jag har varit på har haft den här typen av dekoration. Uppblåsbara siffror skapar bara rätt födelsedagsstämning - och då är folk heller inte osäkra på hur gammal du faktiskt blir...
 

 

Tema för en födelsedag

Du kan också experimentera med olika teman för din födelsedag. Det ger alltid lite extra till stämningen, och det är bara jätteroligt om folk verkligen satsar på det! 
Eventuellt kan du ordna en tävling för bästa utklädnad, så du är säker på att folk dyker upp utklädda.
 

Här är en lista över olika teman du kan ha för din födelsedag:

 • Beach-tema
 • Vit fest
 • Corona-tema
 • "Dagen därpå" tema - perfekt för dagfest
 • Cocktailparty
 • Afterski-tema
 • Maskeradbal

Se till att ha ljudutrustning

Det är verkligen viktigt med bra musik och bra högtalare som ger en klar och hög ljudnivå. Jag tycker att musiken nästan ger all stämning till festen. Gör en bra spellista i förväg så att du bara kan slå på den när du ska hålla festen - det är också tråkigt om folk hela tiden ändrar musiken.


När jag har haft födelsedagsfest har jag haft en egen anläggning uppsatt. Den liknade mycket "Yamaha Stagepas 600BT PA Högtalare Anläggning", som garanterar professionellt ljud. Det är dyrt med bra ljud, men annars kan man också hyra ljudutrustning så att det inte spränger budgeten.


Annars kan jag också 100% rekommendera en DJ. På så sätt kan jag lägga ansvaret från mig, och jag säkerställer också att musiken passar stämningen. DJ's är bra på att känna av stämningen hos människor, så de vet precis vilka låtar som passar till festen. De kan samtidigt också få festen att gunga, så att folk kommer ut på dansgolvet.

 

Klar för födelsedag

Nu borde du vara ganska redo för att fira din födelsedag. Lycka till!